Välkommen hem-fika!
Min familj var på semester i två veckor, och för att muntra upp dem att behöva komma hem till verkligheten igen så hade jag dagen innan fixat ihop lite välkommen-hem fika till dem. Det blev mycket uppskattat och de njöt av varje tugga. Jag själv blev också väldigt nöjd, om jag får säga det själv. Det jag har bakat är lakritsmaränger, kardemummabrysselkex och glass.

Brysselkex (original från koket.se
Degen:
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
Garneringen:
2 dl strösocker
1 krm karamellfärg
Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, dvs mjöl, vaniljsocker, strösocker, kardemumma. Skär sedan smöret i bitar och tillsätt i mjölblandningen. Ta ut smeten, dela den i två bitar och lägg på varsit bakplåtspapper. Rulla bitarna till två avlånga korvar. Ta bakplåtspappret runt dem och lägg dem i kylskåpet i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärmeTa ut dem ur kylskåpet. Blanda 2dl socker med önskad karamellfärg. Strö ut på ett nytt bakplåtspapper. Rulla korvarna i sockret och dela sedan bitarna i ca 0,5-1cm storlek.
Lägg upp på bakplåtspappret och in i mitten av ugnen i ca 10-12min.
Lakritsmaränger:
Ca 14st
2st äggvitor
1,5dl strösocker
0,5krm ättika
2-3tsk lakritspulver
karamellfärg
Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum och illsätt ättika och sötningsmedel och , och gör det gamla testet att hålla bunken upp och ner. Stannar smeten, då har du lyckats. Tillsätt lakritspulvret och karamellfärgen och vänd ner det i äggfluffet.
Spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20-25min. Marängerna ska stelna men inte få någon gyllenefärg. Misslyckas du med en maräng, att den är för smetig, ge inte upp. Ställ in i ugnen en extra stund och du har perfekta maränger!
Glass:
4pers
3st äggulor
3msk socker
3dl grädde
1 banan
3 droppar romessens
1dl hallon
Vispa äggulor och socker pösigt. Ta en annan skål och vispa grädden i. Mosa bananen och häll i den i äggulesmeten med hallon och rom. Häll i grädden i smeten och ut i en stor glasslåda. Frys i ett par timmar, gärna över natten.